Selecteer een pagina

Weet je dat je jezelf het best als professional kunt profileren? Maar word je onrustig van het woord expert? Wees gerust, daar hebben veel vrouwen last van. In deze blog vertel ik je hoe je het anders kunt gaan zien, waardoor je meer plezier krijgt in het verspreiden van jouw boodschap.

 

What’s in a name?

Een tijdje geleden konden mijn volgers een  gratis stappenplan hoe je succesvol je ideale werk kon realiseren downloaden.

De basisgedachte daarachter was; ontdek je onderscheidende vermogen en profileer je vervolgens daarmee als expert.

Nu moet ik zeggen dat het woord “expert” mij een wat ongemakkelijk gevoel gaf, het was alsof ik mijzelf anders moest voordoen dan ik was.

Bij het woord expert heb ik het gevoel dat ik  erg mijn best moet doen om te bewijzen dat ik veel kennis heb van een onderwerp. En als introvert zijnde, heb ik daar best moeite mee.

Ik wil niet een soort goeroe zijn, die vertelt hoe het allemaal moet.

Op een gegeven moment heb ik dat veranderd in “professional”. En dat woord paste al veel beter bij mij. Hoewel het natuurlijk helemaal niet uitmaakt hoe je jezelf noemt, het gaat om de bijbehorende gedachte die je over het woord hebt (en daar kun je anders mee leren omgaan).

Onlangs kwam ik een nog mooier woord tegen, wat ik meteen omarmde;

Een “contributor” zijn. Laat ik het vertalen als een “bijdrager”.

En dat woord kantelde mijn onrustige gevoel over “een professional zijn” en nam de spanning weg. Ik gaf mezelf toestemming om mij te laten zien precies zo als ik ben.

De professional als bijdrager

De professional levert een bijdrage aan een overkoepelend doel

Loopbaancoaches hebben allemaal het doel om mensen te helpen hun talenten te ontdekken en deze in te zetten in werk. De manier waarop dat doel bereikt wordt verschilt van coach tot coach, maar het overkoepelende doel is hetzelfde.

En ik lever hier een bijdrage aan.

Door de bijdrage te gaan zien die ik lever,  besefte ik dat ik helemaal niet uniek of origineel hoef te zijn. Het gaat er eigenlijk juist zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Dat maakt mijn bijdrage van zichzelf al origineel, we zijn immers allemaal uniek.

En ik besefte me dat ik me ook minder druk hoef te maken over mijn concurrentie. We hebben allemaal hetzelfde doel: mensen helpen in hun kracht te gaan staan. Dus waarom zou ik hen bekritiseren? Of bang zijn dat zij de beste methode hebben? We beogen hetzelfde, echter de manier waarop is verschillend.

De druk is er af! Sinds het moment dat ik mij bewust ben van mijn bijdrage voel ik me meer ontspannen en krijg ik er zelfs plezier in die bijdrage naar buiten te brengen.

Hier zijn wat meer gedachten voor je:

 

 

Laat je zien!

Als je echt je missie wilt leven, stop met denken dat de markt te vol is voor jou. Echt, voor iedereen is er een plek. Het is nu de tijd om jezelf te zijn, wees zo authentiek als je kunt en durft. En geloof er in dat je de volgers vindt die bij jou passen.

Elke bedrijfstak heeft behoefte aan diversiteit en klanten zijn op zoek naar rolmodellen die op hen lijken en weten wat er in hen leeft. Laat je zien en inspireer hen. Je hoeft niet iedereen te behagen, alleen die mensen die iets van jou willen zien en horen.

Deel gerust berichten van anderen uit je vakgebied. Er is ruimte voor iedereen. Wees niet teleurgesteld of beledigd als jouw volger iemand anders gaat volgen – zoveel hoofden, zoveel zinnen – ze leren misschien beter van iemand anders.

Jouw branche heeft jouw stem nodig, dus laat je zien!

Mensen willen de basis horen

Misschien denk je wel dat alle onderwerpen al eens de revue hebben gepasseerd (en dat is natuurlijk zo), maar mensen willen nu eenmaal telkens weer de basis horen. Van verschillende mensen. Op verschillende manieren. Er leiden tenslotte meer wegen naar Rome.

Er is geen definitief antwoord op de meeste problemen. Jouw volgers willen het van jou horen. En misschien denk je dat iedereen dit weet…dat is dus niet zo. Je volgers hebben de behoefte aan die informatie. En willen het van jou horen. Sommige onderwerpen zijn nooit uitgekauwd – ze moeten gewoon weer opgefrist worden en voor jouw volgers geschikt gemaakt.

Stel de juiste vragen

Bijdragers laten hun volgers hun eigen antwoorden vinden, in plaats van een goeroe te zijn die de antwoorden voor te kauwt. Dat betekent dat je mensen vooral helpt hun eigen intuïtie en zelfbewustzijn te ontwikkelen.

Omdat mensen in de meeste gevallen best wel weten wat ze willen. Ze hebben slechts toestemming nodig om dit te vertellen.

Je hoeft echt niet alles te weten!

Stel de goede vragen

Ervoor zorgen dat mensen hun eigen antwoorden vinden betekent ook niet de enige bron van informatie te willen zijn. Als jij je bijdrage levert in je vakgebied, betekent dat vragen stellen, zodat je volgers hun eigen antwoord kunnen vinden.

Je kunt mensen niet vertellen hoe ze moeten denken en voelen. Je kunt hen helpen om verder te zoeken en uit te vinden Waarom iets gebeurd, en welke keuze ze willen maken in plaats daarvan.

Je hoeft niet alle antwoorden te weten.

Wordt goed in het stellen van vragen. Begin discussies en verwelkom verschillende opinies.

Houd je ego onder controle

Je bent niet de eerste en je zult ook niet de laatste zijn, dus geef het idee op dat je de ENIGE moet zijn. Je bent er één in een lange serie van trainers en leiders.  Alles is al eens gezegd, dus stop met jezelf de druk op te leggen dat je met iets bijzonders moet komen.

En stop vooral met een expert willen zijn in alles. Dat houd je alleen maar van je doel af. Het is natuurlijk geweldig voor je ego als jij degene bent waar iedereen bij kan aankloppen voor raad, maar werkelijke vrijheid geeft je het wanneer je durft te zeggen”Sorry, ik heb geen idee, daar heb ik geen verstand van. Heb je het al geprobeerd te googlen?”

Dat ontspant, niet waar?

En tenslotte, wacht niet op toestemming…..

Iedereen kan een professional zijn. Er is altijd een vakgebied waar jij genoeg van af weet om anderen verder te helpen. En waar je talent tot zijn recht kan komen. Iedereen kan die bijdrager zijn. Je hoeft echt niet te wachten totdat iemand jou ziet staan. Je kunt gewoon NU beginnen.

Je levert een bijdrage – en je hebt alle recht om er te zijn.

Het is immers nu jouw tijd!

Xx,

 

Willemijn Lau