Selecteer een pagina
We kennen allemaal twijfel, onzekerheden of zelfs angsten als we onze liefste wens willen realiseren. Gelukkig kunnen we leren daarmee om te gaan. Heb je wel eens gedacht aan wat er onder die onzekerheid zit? Dat is je gevoel voor eigenwaarde. In deze blog vertel ik je er meer over.

Moeilijk moment.

Sinds ik mij heb verdiept in het creëren (hoe maak je je wens werkelijkheid?) en mij de creatieformule heb eigengemaakt, weet ik dat er altijd een moment komt wanneer het moeilijk wordt als je je plannen wilt realiseren.

Altijd!

En dat is lastig.

Dat is het moment waarop je afhaakt, je laat afleiden of gaat uitstellen.

En dat is zo jammer, de wereld wacht immers op je plannen!

Gelukkig kun je er wat aan doen. Laat ik je wat vertellen over Wens-Blokkers en eigenwaarde.

Onzekerheden, twijfel of angsten.

Je bent geen uitzondering, hoewel we er weinig over praten heeft iedereen last van onzekerheden. De één heeft er alleen meer last van dan de ander. En de één laat zich erdoor weerhouden, terwijl de ander met deze onzekerheden om weet te gaan en gewoon doorgaat.

Ben jij zo’n type die zich snel uit het veld laat slaan?

Lees dan verder en leer hoe je gewoon doorgaat!

 

 

 

 

Wens-Blokkers

Wist je dat jij alles in huis hebt om jouw liefste plannen te verwezenlijken? Het enige wat je tegenhoudt zijn die twijfels en onzekerheden. Ik noem dat Wens-Blokkers. Van die kleine monstertjes die snel tussen jou en jouw wens gaan staan. GRRR…..

N

Het ligt niet aan je talent

N

Het ligt niet aan je marketing

N

Het ligt niet aan je manier van netwerken

het zijn je Wens-blokkers die je tegenhouden.

Vervelend, ja……

Die Wens-Blokkers willen eigenlijk niet gezien worden. Die wonen in het duister en gedijen daar goed. En doen daar hun ontregelende werk. Stiekem en met plezier. Gna Gna…..

Schaduwzijde

Wensblokkers houden er helemaal niet van om in het daglicht te komen. Dat doen ze niet vanzelf. Daartoe moet je ze persoonlijk uit hun duistere holletje halen. Dat is de schaduwzijde van jezelf.

Wat zou je kunnen aantreffen in die schaduw van jezelf?  Allerlei angsten die maken dat jij niet verder durft met waar je mee bezig bent. Bijvoorbeeld 

– je bent bang om te falen

– je bent bang voor gek te staan

– je bent bang uit de groep gegooid te worden

– je bent bang op te vallen

– je bent bang dat het niet goed genoeg is

– enzovoorts.

Er zijn zoveel verschillende angsten en onzekerheden dat ik ze onmogelijk allemaal kan noemen. En dat hoeft ook niet, jij hebt jouw eigen Wens-Blokkers.

Daglicht

En het wordt tijd dat je daar kennis mee maakt. Haal ze naar boven, naar het daglicht. Nodig ze uit op je feestje.

Je zult zien, als zo’n Wens-Blokker in het licht wordt gehouden dan wordt hij spontaan kleiner, begint te vervagen en soms verdwijnt hij voorgoed.

Met andere woorden: Wil je verder komen met je plannen en ideëen, dan gaat het erom dat je je bewust wordt van datgene wat je tegenhoudt. Door je daarvan bewust te worden kun je er ook wat aan doen, er bijvoorbeeld mee leren om te gaan. De macht van die angst of onzekerheid wordt daardoor veel kleiner en minder deregulerend.

Eigenwaarde

Laat ik je nog iets meer vertellen. Al die kleine monstertjes zitten op een groot zacht kussen. Dat is jouw eigenwaarde. En hoe meer monstertjes, hoe platter dat kussen wordt. 

Of, anders gezegd, als je jouw angst onderzoekt dan zul je merken dat het er uiteindelijk om gaat dat je je “niet goed genoeg” voelt.

En dat is de kern van al je twijfel, onzekerheid of angst. 

Je niet goed genoeg voelen, dat is je eigenwaarde.

Dus, hoe meer wens-blokkers jij naar boven weet te halen en uit weet te nodigen op jouw feestje in het daglicht, hoe meer je eigenwaarde de kans krijgt om te groeien.

Want dat gebeurt.

Aan de slag

Hoe ontdek je nu jouw Wens-Blokkers? Eigenlijk is dat verrassend simpel!

Je pakt een vel papier. Bovenaan zet je jouw plan, idee, verlangen of wens

Daarna wacht je even af en dan zul je vanzelf merken dat er allerlei negatieve gedachten naar boven komen.

Zoals bijvoorbeeld

– ik kan het niet

– dat durf ik niet

– dat is niets voor mij

– daar heb ik geen opleiding voor

– dat heb ik nooit geleerd

– iedereen lacht me uit

– niemand is daarin geïnteresseerd

– enzovoorts……

Vervolgens bekijk je deze hele lijst. Deze Wens-Blokkers heb je dus al naar het daglicht gebracht.

En nu  vraag je je af of dit nog steeds voor jou geldt, of het wáár is wat daar staat. Of dat je, nu je volwassen bent, die negatieve gedachte kan loslaten.

Xx,

 

Willemijn Lau