Selecteer een pagina
Wie zijn eigen werk weet te creëren zit nooit meer zonder werk, zei ik laatst gekscherend. Totdat ik me, bij nader inzien, realiseerde dat dit echt zo is. In deze blog leer ik je hoe je dat kunt doen en 6 tips om te beginnen. 

Creëer je eigen werk.

Het is nog niet zo heel erg lang dat ik mijn eigen inkomen verdien met mijn eigen bedrijf. Vijf jaar geleden had ik besloten dat het roer om moest en ben ik voor mezelf begonnen.

Al die tijd had ik naast mijn bedrijf een bijbaantje, dat er voor zorgde dat ik maandelijks een minimuminkomen had.

Sinds vorig jaar zit mijn bedrijf in de lift en heb ik mijn bijbaantje opgezegd. Een mijlpaal in mijn ondernemersbestaan!

Op dit moment ben jij misschien ook wel bezig je eigen bedrijf rendabel te maken en vraag je je misschien af of het je ooit zal lukken, of dat het een mooie droom blijft, buiten je bereik.

Als dat zo is, dan is deze blog echt iets voor jou

Ik deel met je de 6 meest praktische zaken die ik deed om mijn bedrijf van “niets tot iets” te brengen.

 

Lees en ontdek wat je werkelijk nodig hebt om een rendabel bedrijf te hebben.

6 tips om te beginnen:

1. Er zijn altijd mensen op zoek naar jouw dienst.

Het is haast niet te geloven, maar….er is overal werk. Mijn vroegere manager in de detailhandel zei altijd “het geld ligt op straat”. Op dat moment begreep ik dat niet zo, maar sinds ik zelfstandig ondernemer ben en steeds beter snap hoe “het” werkt, kan ik hem gelijk geven. Er is overal werk……. (let wel, ik heb het over werk, niet over banen of vacatures)

Veel werk is niet direct zichtbaar, zoals in een vacature of een baan. Er zijn echter voortdurend mensen (bedrijven, organisaties, particulieren) op zoek naar bepaalde diensten.

Het gaat er dus om te weten wat je te bieden hebt……

en het lef hebben om deze dienst aan te bieden,

aan mensen die behoefte hebben aan die dienst.

Dan heb je jouw eigen werk gecreëerd. Zo simpel is het…..

2. Richt je op zaken die je geld opleveren.

Dit klink zo logisch, maar dat betekent niet dat je dat ook doet!

Kijk, je mag best een mooie website hebben en prachtige visitekaartjes, die je kunt tonen op netwerkbijeenkomsten. Dat is natuurlijk altijd leuk. Maar daarop focussen brengt je niet het inkomen wat je graag zou willen.

Mijn eerste website was prachtig, maar niet functioneel. Deze website heb ik zelf vrij snel in elkaar gezet en ik geef toe, het kan altijd mooier en professioneler. Maar op dit moment gaat het er om dat mensen de diensten kunnen vinden die ze zoeken. En daar voldoet deze website prima aan.

Dus focus je op activiteiten die inkomen genereren,  voor mij betekent dat:

individuele coaching

– produkten zoals de werkboeken “Droom-Je Werk” en “Wees een Eenhoorn”, de online workshop “Creëren” en de bootcamp “Creeëer je eigen werk”

– af en toe spreken voor groepen

– freelance werk als loopbaanadviseur

3. Richt je op de lange termijn.

Het duurde voor mij ca. 5 jaar om tot een rendabel bedrijf te komen en zoals je ziet ben ik niet een voorbeeld van snel rendement. Het komt voor, mensen met een goed idee die meteen het eerste jaar een mega-omzet draaien. Maar, dat zijn wel uitzonderingen.

Als jij een beetje lijkt op mij, dan zul je merken dat het vooral gaat om de persoonlijke ontwikkeling. Het grote doel voor ogen houden en daarbinnen telkens weer kleine stapjes nemen.

Richt je dus op de lange termijn. Vraag jezelf af hoe jouw bedrijf er uit ziet over 5 jaar, 10 jaar en wellicht als je 65 bent! 

4. Leer om te gaan met je blokkades.

Het ligt niet aan je talent, je huidskleur of leeftijd ….. of iets anders wat je misschien telkens als excuus gebruikt. Het zijn je BLOKKADES die maken dat je je wensen niet realiseert. 

En die blokkades verschijnen telkens weer in situaties waarin het voor jou lastig wordt, zoals:

– op netwerkbijeenkomsten vertellen wat je te bieden hebt

– een blog schrijven of een vlog maken

– spreken voor een groep

– folders uitdelen

– je diensten verkopen

– geld vragen voor je diensten

– etc, etc, etc,

En…je bent niet de enige!  Je moest eens weten hoe lang het voor mij duurde om te ontdekken dat ik een blokkade had voor geld. Ik heb van alles verzonnen om deze blokkade niet onder ogen te hoeven zien. Totdat ik besefte dat mijn bedrijf dan nooit rendabel zou worden…….

Leer je blokkades kennen, ruim ze op en de weg ligt voor je open.

Wil je meer weten over ondernemersblokkades? Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Download hier het GRATIS e-book “Wens-Blokkers”

5. Leer de creatieformule en je kunt alles creëren wat je wenst.

Bij deze uitspraak heb ik wel enige schroom …kun je echt alles wat je wenst realiseren????…., nee, het leven heeft zo zijn eigen plannen en je kunt niet alles controleren.

Waar ik wel in geloof is dat je het stuur van je leven in eigen hand kunt nemen. En dat betekent dat je kunt leren te leven vanuit je innerlijke wens, in plaats van de dingen te doen “omdat het zo hoort”, of “omdat het nu eenmaal zo gaat” etc.

Vorig jaar heb ik mij verdiept in het creatieproces, omdat ik mij afvroeg waarom het mij maar niet lukte om voldoende inkomen te genereren. Waarom liet ik mij telkens afleiden, bleef ik onzeker over eigen kunnen en wilde ik regelmatig het bijltje erbij neergooien?

Inzicht in dat proces heeft mijn leven (en werk) veranderd. Het creatieproces is terug te brengen in een aantal concrete stappen. Door deze over-all view weet ik welke stappen ik moet nemen om mijn wens gerealiseerd te krijgen. En, vooral, maakt het meteen duidelijk wáár het stagneert. Dan weet ik wat ik te doen hebt.

6. Zoek een mastermind-groep.

Je hoeft het niet in je eentje te doen! Een groep met mensen die allemaal bezig zijn hun droom te realiseren  geeft je de nodige steun in de rug, is uitermate stimulerend en vaak ook nog erg gezellig. De Linkedingroep Creëer Je Eigen Werk is een community waarin je maatjes kunt vinden. 
Welke tip heb jij om je ideale werk te realiseren? Laat het hieronder weten, ik hoor het graag.

Xx,

 

Willemijn Lau