Selecteer een pagina
Wat houd je tegen om je talenten in te zetten en je plannen uit te voeren? Denk je er wel eens over om ‘voor jezelf te beginnen”? Of ben je al eens begonnen, maar is het niet gelukt om daar je inkomen mee te verdienen? Helaas zijn er allerlei ondernemerschaps-blokkades die maken dat we niet datgene doen wat we eigenlijk graag zouden willen doen. In deze blog met bijbehorend webinar vertel ik je er alles over en we gaan concreet aan de slag om 3 ondernemerschapsblokkades van jou te ontdekken. In de webinar leer ik  je een techniek om hiermee om te gaan. Zo komt jouw ideale werk binnen je bereik.

Zelfstandig ondernemer

In 2012, inmiddels 5 jaar geleden,  ben ik, voor de derde maal in mijn loopbaan, begonnen als zelfstandig ondernemer.  Als zelfstandig loopbaanadviseur.

En dat was niet zo moeilijk. Ik hing een bordje aan de deur (Lau Loopbaanadvies),  ik bepaalde mijn dienstverlening en ik kon beginnen.

En dat zul je me wel vaker horen zeggen; ondernemerschap is niet zo moeilijk. Je hebt een aanbod, je bepaalt daar een prijs voor en je gaat mensen aantrekken die dat aanbod graag van je willen hebben.

Dat is de basis van ondernemerschap. Zelfs in loondienst werkt dat zo. Je werkgever betaalt jou maandelijks een bedrag (salaris) omdat jij iets kan waarmee je het probleem van die werkgever oplost.

Moet ik dan maar voor mezelf beginnen?

In je zoektocht naar werk zul je vast wel eens hebben gedacht;  “Moet ik dan maar niet voor mezelf beginnen?”

En wat ik daarnet nog zei, de basis is heel simpel en je kunt zo voor jezelf beginnen in de meeste gevallen. Sterker nog, volgens mij was het nooit zo gemakkelijk om voor jezelf te beginnen, door de komst van internet.

Ik herinner mij nog goed, toen ik voor de 2e maal startte als zelfstandig trainer/coach dat er geen internet was, geen social media, geen websites. Toen moest ik veel meer tijd steken in het opbouwen van mijn netwerk én vooral onderhouden.

Maar of je nu wel of geen internet hebt, wat ondernemen vaak zo “moeilijk” maakt zijn je negatieve gedachten die je over ondernemerschap hebt.

Oefening: Pak pen en papier en noteer ál je gedachten (zowel positieve als negatieve) die je over ondernemerschap of over ondernemers hebt.

 

Eye-opener

Nu ga ik je iets vertellen wat voor mij 20 jaar geleden een eye-opener was:

Datgene wat je NU denkt is het resultaat van je ervaringen uit het verleden. (Lees deze zin nog eens)

Datgene wat je ouders vertelden, dingen die je op school hebt geleerd of waar of van wie dan ook en wat je hebt opgepikt uit je omgeving. Gedurende je leven ben je voortdurend bezig je gedachten te vormen.

Het mooie is dat je, als mens, in staat bent om je bewust te worden van wat je denkt. Je kunt je bewust worden van je gedachten.

Daardoor kun je je nu ook, als volwassene, afvragen of je nog wel tevreden bent met deze gedachte. Ondersteunt deze gedachte jouw verlangen?

Toen ik dat ontdekte (20 jaar geleden door een boekje van Louise Hay, Je kunt je leven helen) begonnen er dingen voor me te veranderen. Dat was de start voor mij om mijn “gedroomde leven” steeds dichter bij mijn werkelijke leven te brengen.

Kortom, als je merkt dat je heel graag iets zou willen, maar je komt niet in actie om dat ook ooit eens te krijgen, dan is het zaak om je gedachten te onderzoeken.

Dus, als jij heel graag je ideale werk zou willen realiseren, onderzoek dan eens jouw gedachten over ondernemerschap. Want ondernemerschap betekent niets anders dan het volgen van je hart, doen wat je graag zou willen doen.

Laat ik je een voorbeeld geven.

Ondernemerschap is doen wat je graag wilt doen.

Een tijdje gelden vroeg ik me af; waarom lukt het me niet om inkomen te verdienen met datgene wat ik graag zou willen doen. Ik ben dus mijn gedachten over ondernemerschap gaan onderzoeken en heb alles opgeschreven wat in me opkwam. Eén zin viel mij nogal op en dat was de zin “Ik krijg toch niet wat ik wil”.

Toen ik daar dieper over nadacht kwam er een moment in mijn leven naar boven. En dat was mijn verjaardag. Ik was een jaar of 8-9 en ik weet niet meer precies wat ik had willen hebben voor mijn verjaardag, maar ik kreeg een soort knuffel van mijn ouders. Iets wat ik totaal niet wou. En op dat moment dacht ik:  “ik krijg toch niet wat ik wil”.

Natuurlijk was ik teleurgesteld, en die emotie is heel logisch, maar aan dat teleurstellende gevoel heb ik een verhaal gekoppeld (“als ik iets heel graag wil krijg ik het toch niet”)  En natuurlijk ben ik in mijn leven vaker teleurgesteld, en telkens werd dus mijn verhaal bevestigd. Ik ben er in gaan geloven dat ik beter niet kan zeggen wat ik wil, want ik krijg het toch niet (en dat bespaart me een teleurstelling)

Wens-Blokkers

In de basis zijn we allemaal in staat om ons verlangen te realiseren. Ook jij bent NU in staat je verlangen te realiseren. Je hebt de juiste leeftijd, het juiste geslacht, de juiste opleiding, de juiste ervaring.

Alleen, al die verhalen die we van onszelf geloven staan ons in de weg.

Ik spreek vaak over Wens-Blokkers. Dat zijn van die monstertjes die tussen jou en je verlangen gaan staan. Die opspringen als jij denkt, “goh – zou ik niet voor jezelf moeten beginnen?”,  of als je ook maar iets in de richting van je verlangen denkt.

Dat zijn van die stemmetjes die je toefluisteren “doe dat nu maar niet, dat heb je al eens geprobeerd” of “dat is niets voor jou”  of  “daar zit niemand op te wachten” ….. enzovoorts.

Dat is natuurlijk een metafoor voor je angst, je twijfel, je onzekerheid, je verhalen, je negatieve gedachten. Alles wat zich in de schaduwzijde van jezelf bevindt.

En dat is wat je onder ogen moet zien, wil je je verlangen realiseren. Wil je vrijheid hebben in je werk, plezier hebben en er een goed inkomen mee verdienen, dan moet je de aandacht, tijd en moeite nemen om te onderzoeken wat daar speelt.

 

Aan de slag

Laten we eens 3 ondernemerschapsblokkades van jou opsporen.

Oefening: Pak je pen en papier en schrijf op wat jouw verlangen is. Welke bijdrage zou jij willen leveren? Waar zou jij de mensen mee willen helpen? Waar word je blij van?

Schrijf zo vrij en idealistisch mogelijk en besteed maar even geen aandacht aan die negatieve stemmetjes.

 

Als je dat hebt gedaan en je hebt je verlangen uitgeschreven, luister dan eens wél naar die stemmetjes. Luister er eens bewust naar, want meestal willen we het niet horen.

Mijn vraag aan jou is dan ook: Wat houdt je tegen? Wat vindt  je spannend om te doen? Wat zit je dwars?  als je denkt aan dit verlangen.

En schrijf vervolgens álles op wat in je opkomt. Dat zullen er minstens 3 zijn! (maar meestal véél meer…..) En wees gerust, je bent niet de enige, we hebben állemaal wensblokkers.

Als je zo een hele lijst hebt aan wensblokkers, kies je er 3 die je nader gaat onderzoeken. Je kunt erover nadenken hoe je tot die gedachte gekomen bent. Je kunt kijken hoe jullie in je gezin met deze situatie omging. Je kunt kijken of dit vaker terug komt in je leven.

Alleen al door je bewust te worden van deze blokkade, zal de situatie veranderen.

Je kunt er nu voor kiezen deze negatieve gedachte (die jou niet ondersteunt in het realiseren van je plannen), om die te veranderen of los te laten.

 

 

Emotional Freedom Technique

Een techniek die mij goed helpt om mijn verhalen los te koppelen van de emoties (zoals ik hierboven beschreef) is EFT, Emotional Freedom Techniek.

In de bijgaande webinar vertel ik je er meer over en laat ik je zien hoe het werk. Het is gemakkelijk te leren.

 

Zou je met me willen delen wat jou meest dominante blokkade is? Laat een reactie na onder deze blog of stuur me een mailtje. Ik hoor het graag!

Xx,

 

Willemijn Lau