Selecteer een pagina

Schrijf een autobiografieWil je weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt? Neem dan eerst eens de tijd om een autobiografie te schrijven.

Duik in je verleden en stel je open voor je eigen levensloop. Noteer uit diverse levensfasen de voor jou belangrijkste, kleurrijkste en meest betekenisvolle herinneringen. Het leven wordt niet gemaakt door feiten alleen, maar vooral door de voorstelling die je ervan hebt gemaakt.

Om een richtlijn te geven kun je als volgt te werk gaan;

  • Beschrijf de familie en het gezin waar je uit komt
  • Denk eens terug aan hoe je was als kind
  • Wat valt er te vertellen over je liefdesrelaties?
  • Beschrijf je opleiding en werkverleden zo uitgebreid mogelijk
  • Speelt gezondheid/ziekte een rol in je leven?

Hoe onderzoek je het verleden?

De kunst van het onderzoeken van het verleden is er afstand van te nemen en ernaar te kijken als door de ogen van een buitenstaander. Het is alsof je op een hoge berg staat en vandaar nog eens terugkijkt op het landschap waar je doorheen bent gegaan. De afzonderlijke plekken waar je langs bent gekomen op je weg omhoog, zie je nu op grotere afstand en in samenhang met de rest van het landschap. Je ziet hoe de boerderij waar je hebt gerust in de omgeving past, hoe dat beekje na de waterval samenstroomt met andere beken: hoe de bergstroom verdwijnt en een eind verder weer te voorschijn komt. Bepaalde plaatsen die je herkent wil je van hieruit nog eens aandachtiger bekijken, evenals de plekken die je tijdens de tocht niet zo had opgemerkt. Je pakt je verrekijker en bekijkt die stukjes nog eens precies.

Levenspanorama

Zo kun je ook naar het leven kijken als naar een panorama dat je voor je hebt. Net zoals in het landschap zie je nu de feiten en gebeurtenissen van een grotere afstand, maar meer in onderling verband. Je kunt ook aparte stukjes uit het verleden kiezen om er nog eens aandachtig naar te kijken.

Het is van groot belang afstand te blijven houden, dat wil zeggen naar het eigen verleden te kijken zonder beoordeling, zonder goed- of afkeuring, zonder sympathie of antipathie en zonder opnieuw in de beleving van dat moment op te gaan. Het gaat erom die stukjes verleden als beelden op te bouwen, zodat je er als een buitenstaander naar kunt kijken.

Dat is niet gemakkelijk. het werkt vaak verhelderend om er met een ander over te praten. Iemand uit eigen kring die goed naar je kan luisteren, of een neutraal iemand zoals een coach. Een coach kan je op verbanden wijzen die je zelf over het hoofd ziet. Inzicht geven, waardoor je bewuster keuzes kunt maken voor de toekomst.

Xx,

 

Willemijn Lau

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.