Selecteer een pagina

Ben jij altijd op zoek naar een nieuwe training of coach? In dit blog ontmasker ik 4 fabeltjes hierover en geef ik je een strategie hoe jij het juiste moment kunt bepalen voor de ontwikkeling die je nodig hebt.

 

Willemijn Lau - mentor creatief ondernemerschap

Persoonlijke ontwikkeling.

Wanneer is het beste moment om geld te besteden aan persoonlijke ontwikkeling en wanneer zou je je geld sparen voor iets anders?

Ik moet toegeven, ik heb inmiddels al veel geld uitgegeven aan persoonlijke ontwikkeling. Ik kreeg mijn eerste coach toen ik ca. 30 jaar was, na mijn ontslag, en ik heb sindsdien wel 15.000 euro uitgegeven aan persoonlijke ontwikkeling.

Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar toentertijd vond mijn vader het inschakelen van een coach iets voor “losers”. Gelukkig hoefde ik met die mening geen rekening te houden en had ik al een zelfstandig bestaan. Ik heb juist het tegenovergestelde ervaren. Zouden het niet juist de meest gemotiveerden zijn? Diegenen die willen investeren in zichzelf voor een grootser leven?

In dit artikel zal ik 4 fabeltjes rondom het betalen voor persoonlijke ontwikkeling ontmaskeren en vertel ik je wanneer je moet investeren en wanneer niet.

1. Je moet eerst alles geïmplementeerd hebben van een programma, voordat je een andere cursus start.

Enigszins waar. Als je niets doet om je gedrag te veranderen, heeft het geen enkele zin om van cursus naar cursus te hoppen.

Het is echter prima om meerdere cursussen tegelijkertijd te volgen, of een individuele coach en daarnaast een training, zolang als het in je strategie past. Kies de dingen die je echt nodig hebt en negeer de rest, vooral als het niet special gerelateerd is aan je bedrijf of branche. Ook de goeroes weten niet alles.

Soms heb je maar 1 of twee modules nodig om te voelen dat de cursus je geld al waard is. Gebruik niet al je energie door alles uit de cursus te halen, terwijl dat eigenlijk niet nodig is op dat moment.

Als je cursus na cursus doet en je bent nog steeds niet in actie gekomen….ga dan naar je boekenkast, neem een boek. Maak aantekeningen over wat je wilt implementeren en ga dat dan doen, voordat je wat anders doet.

2. Je kunt maar met 1 coach per keer in zee gaan.

Het is prima om met meerdere coaches te werken zolang als ze deel uit maken van jouw strategie en je niet in verschillende richtingen trekken. Wees helder over wat ieder bijdraagt aan je bedrijf of leven.

Er zijn coaches voor alles – om je boek te leren schrijven, om je leven in eigen hand te nemen of om je een speciaal onderwerp te leren. In iemand investeren die weet hoe het werkt is echt een waardevolle investering in tijd en geld. Het hangt ervan af waar je een coach voor nodig hebt, ik heb zelf meerdere coaches waar ik mee werk en eigenlijk beschouw ik ze als deel van mijn bedrijf. Zij helpen mij op verschillende manieren succesvol te worden. Voor de duidelijkheid, ik zie heb niet de hele tijd. Soms is het 1x per jaar voor een indivueel schrijftraject, soms voor een nieuwe training.

Wees niet bang om afscheid te nemen van je coach als het niet werkt. Meestal is er een proefperiode of een vrij eerste gesprek waar je gebruik van kan maken, voordat je met elkaar aan de slag gaat. Maar ook in een later stadium ben je altijd vrij om de samenwerking te verbreken. (Vind je dit moeilijk? Veel vrouwen hebben daar last van. Lees hier eens over je wensblokkers)

Tip: start een denktank voor je bedrijf. Vraag een aantal personen, met verschillende achtergronden, Om met je mee te denken over je bedrijf en kom met enige regelmaat samen. Dat werkt erg inspirerend.

3. Geef het niet uit voordat je succes hebt.

Ik kan me nog herinneren dat mijn partner zei “Waarom wil je nu weer gecoacht worden? Weet je nog niet alles over jezelf? “ en het meest verschrikkelijke “Waarom verdien je nu nog niets?”

Ik geloof dat je als ondernemer regelmatig moet investeren in je professionele ontwikkeling. En meestal betekent dat investeren voordat je resultaten hebt gezien.

Natuurlijk, het is gemakkelijker om geld uit te geven aan cursussen nu ik zelf voldoende geld heb, maar ooit heb ik moeten investeren om te leren HOE je dat doet.

In feite heb ik veel geld uitgegeven om het coachen te leren en daarna ook te leren hoe ik aan klanten kan komen, voordat ik er een inkomen uit kon halen.

En dat niet alleen, er zijn ook duizenden euro’s besteed (toen nog guldens) aan mijn reguliere opleiding en universitaire graad. Stel je voor dat mijn ouders hadden gezegd “Ga maar eerst een baan zoeken, dan kijken we of we je naar school sturen”.

Wees vooral duidelijk over wat je wilt leren. Blijf bij één onderwerp (houd jezelf gefocust), zodat je niet heen en weer springt EN kies vooral zorgvuldig degene van wie je wilt leren.

En….implementeer, implementeer, implementeer.

4. Er is zoveel gratis te vinden, waarom zou ik betalen?

Tegenwoordig is er heel veel gratis “content” te vinden. Dat betekent niet dat het dan ook automatisch goed is, of bruikbaar.

Met de video-filmpjes op You-Tube kun je een heel eind komen, vooral als het gaat over hoe je iets doet of maakt. Maar wil je jezelf en je bedrijf naar een volgend niveau helpen, dan zul je serieuzer moeten zijn met je tijd en aandacht.

En, dit vind ik een belangrijk punt, je kunt je eigen klanten niet vragen te investeren als je zelf nooit hebt ervaren om te betalen voor je ontwikkeling. Als je altijd de gratis manier zoekt dan zul je klanten aantrekken die hetzelfde doen als jij.

Betaal voor datgene wat jij wilt leren. De kwaliteit is beter en je bent zelf ook kritischer in wat je krijgt. Want als je hebt geïnvesteerd in een coach of een training, dan heb je wat te verliezen. En als je slim bent, dan implementeer je wat je hebt geleerd…..en gaat je investering je op een gegeven moment ook wat opleveren.

 

Mijn strategie om effectief te investeren:

Inmiddels is mijn honger naar persoonlijke ontwikkeling een stuk minder geworden en heb ik een effectieve strategie om te weten wanneer ik moet investeren (en wanneer niet).

Stel jezelf eerst deze vraag: Wat wil jij dit jaar leren?

Pak een schrift en schrijf daarin jouw doelen op. Voor je bedrijf en voor je persoonlijke leven. Wil je werken aan je belemmerende overtuigingen? Wil je nieuwe vaardigheden leren? Wil je jouw boek schrijven?

Wat is nu precies jouw verlangen en wat heb je daadwerkelijk nodig om dit te realiseren?

Wees eerlijk naar jezelf. Volg je een online cursus omdat je de inhoud nodig hebt om verder te komen in je bedrijf of persoonlijke leven? Of is het misschien tijd om in actie te komen, maar vind je dat heel spannend?

Ga je naar een evenement omdat je zelf een spreker wilt zijn? Lees je voortdurend boeken over persoonlijke ontwikkeling omdat je zelf graag zo’n boek wil schrijven?

Spaar je geld en betaal iemand om je website te doen, zodat deze af komt en je hem kunt lanceren. Biedt aan om te komen spreken bij een Open Coffee o.i.d.  Of wees de volgende keer geen deelnemer van een evenement, maar geef wat meer uit en wees een exposant of sponsor.

Op deze manier zorg je ervoor dat er dingen gebeuren. En je inkomsten kunt gaan krijgen met je onderneming.

 Wees eerlijk naar jezelf.

 

Dus, wat wil je dit jaar leren? Deel het hieronder – waar zoek je naar? En, als je durft, hoeveel heb jij al uitgegeven aan persoonlijke ontwikkeling. En, is het dat waard (geweest)?

 

Neem je voor de juiste cursus, coach, mentor of evenement te vinden en ik wed dat dit binnenkort op je pad komt.

 

Xx,

 

Willemijn Lau

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.