Selecteer een pagina

Veranderende arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert, en daarmee ook de manier van werk zoeken. In plaats van een geschreven cv, of een digitaal cv op internet, kan je nu ook laten zien wáár jij goed in bent. Maar dat vraagt wél van je dat je weet wat jouw onderscheidend vermogen is.

Als je weet wat jouw kwaliteiten zijn ben je in staat te bepalen wat jouw dienstverlening is of wordt. En op dat moment kun je je veel ondernemender opstellen, als ware je een zelfstandig ondernemer. Je kunt in gesprekken direct inspelen op de problemen van bijvoorbeeld een werkgever (werkgevers zijn uiteindelijk ook “klanten”, ze huren je in om een probleem voor ze op te lossen).

 

4 invalshoeken

Er zijn vier invalshoeken waarop je je kunt onderscheiden:

 •  Kennis
 •  Talent
 •  Eigenschap
 •  Missie

Uiteraard is het vaak een combinatie van deze vier gebieden. Waar het om gaat is dat je kiest. Je kiest 1 vakgebied, 1 talent, 1 eigenschap en 1 missie. Daarmee begint jouw loopbaan als professional. Zichtbaar worden in wat jij goed kan.

 

Hoe doen anderen dat?

Het is leuk eens om je heen te kijken en te gaan ontdekken hoe bedrijven dat doen. Hoe onderscheiden ze zich? Wat zetten ze in?

Onlangs ben ik op vakantie geweest het Vorarlberg (Bregenzwald, Oostenrijk). Dit gebiedje profileert zich de laatste jaren met hun kennis van hout en eeuwenlange vaardigheid in het bouwen van houten huizen. En inderdaad, als je daar rondrijdt is zie je de prachtige manier van huizen bouwen. Deze kennis en kunde weten ze inmiddels te vertalen naar moderne designhuizen van hout. Dus op die manier speelt men in op nieuwe ontwikkelingen en zijn ze zeer onderscheidend.

Als ik bovenhoutbouw Vorarlbergstaand lijstje invul voor deze regio, dan wordt dat:

 • Kennis: zeer veel kennis van hout en het verwerken daarvan
 • Talent: het bouwen van huizen met gebruik van hout met strak design
 • Eigenschap: soberheid, basic, één met natuur
 • Missie: “een betere wereld begint bij hout”

 

Men laat deze kennis niet alleen zien in de huizenbouw, maar ook in de omgeving, zoals houten bruggen, houten bushokjes, houten informatieborden etc.

Wat vindt men bijzonder aan jou?

Jezelf onder de loep leggen en onderzoeken waarin jij je onderscheidt is niet gemakkelijk. Vaak ben je blind voor datgene wat je goed kunt, omdat het zo eigen is.  Vraag daarom eens aan 5 mensen in jouw omgeving wat zij bijzonder aan je vinden. En….verrassend?

 

Weet jij al wat jouw sterke punten zijn? Laat hieronder een reactie achter!

Ik hoor graag van je,

Xx,

 

Willemijn Lau

1 Reactie

 1. Mark den Os

  Ik ben Mark den Os, 38 jaar. In 1999 ben ik begonnen bij Pensioenfonds PGGM in Zeist. In eerste instantie als medewerker Pensioenreparatie. Al snel ben ik relatiebeheerder geworden. Hier heb ik de kneepjes van het vak geleerd. Ik heb mijn ervaring binnen PGGM afgerond als coördinator van de afdeling PGGM extra Pensioen.
  Vanaf 1 augustus 2005 ben ik werkzaam bij verschillende Pensioenverzekeraars en uitvoeringsinstanties zoals AMEV, Achmea, Delta Lloyd en a.s.r. in Utrecht. Over het algemeen ben ik werkzaam geweest op de afdeling operations.
  De klant staat bij mij centraal. Ik ben van mening dat het doel van een verzekering, ‘’het doen van een juiste en tijdige uitkering’’ is. Ik ben betrokken kan goed samenwerken en zeer klantgericht.
  Naast jarenlange ervaring met het maken van pensioenberekeningen ben ik zeer bekend met premievrijstelling en het arbeidsongeschiktheidspensioen. Ik heb als materiedeskundige het project Arbeidsongeschiktheid voor Pensioenfonds voor de Detailhandel ingericht en overgedragen aan een projectgroep. Bij aanvang van het project heb ik de projectmedewerkers voorzien van een training. Ik licht dit graag verder toe in een gesprek.
  Op basis van mijn ervaring en enthousiasme ben ik van mening dat ik geschikt ben voor een uitdagende interim functie.

  Vriendelijke groeten,
  Mark den Os

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.