Selecteer een pagina

Wat ik zo jammer vindt is dat veel vrouwen geen ondernemer willen worden omdat ze vinden dat ze geen ondernemer zijn. De eerste vraag die ik dan stel is: wat is volgens jou een ondernemer? In dit artikel vertel ik je van alles over (vrouwelijk) ondernemerschap.

.

Ondernemerschap?

Ben je ook zo klaar met al die jonge meiden van het uitzendbureau die doorzeuren over de juiste ervaring terwijl jij weet dat je het allemaal in huis hebt en daarbij nog een dosis levenservaring meeneemt?

Overweeg dan eens om een ondernemer te worden.

Ja, je hoort het goed. Een ONDERNEMER te worden.

Nee, nu niet meteen wegklikken. Ook jij kunt een ondernemer worden en je eigen inkomen verdienen (met ook nog iets wat je leuk vindt om te doen!)

Van werkzoekend naar zelfstandig professional is een omslag in denken.

Ondernemerschap is niet ingewikkeld en er is eigenlijk niets moeilijks aan. Je verzint een dienst of een product en je hangt er een tarief aan. En vervolgens ga je op zoek naar mensen die graag willen betalen voor datgene wat jij hen kunt bieden. 

En nu hoor ik je al denken ….. ja, Willemijn, was het maar zo gemakkelijk! 

Ik geef toe, de praktijk is vaak wat weerbarstiger. Maar ….. de basis van ondernemerschap is eenvoudig. 

Het is vooral een omslag in je denken over ondernemerschap.

Omslag in denken

Veel vrouwen denken dat ze

 • Geen ondernemer kunnen zijn,
 • Geen gevoel hebben voor geld,
 • 80 uur per week moeten werken,
 • Ondernemerschap voor mannen is,
 • ……… (vul zelf maar in)

En deels kan ik ze ook geen ongelijk geven. Het ondernemerschap wordt nog steeds regelmatig afgeschilderd als hard werken en veel geld verdienen. En vrijwel altijd staat daar een plaatje van een man bij.

Maar is dit ook WAAR?

Dit beeld is volkomen achterhaald. Als je even om je heen kijkt zie je niet alleen die hardwerkende, veel verdienende mannelijke ondernemers, maar óók die talloze zelfstandige professionals die hun talenten inzetten en daarmee hun inkomen verdienen. Mannen én vrouwen.

Het is niet bewezen, maar naar mijn gevoel ondernemen vrouwen ánders;

 • Vrouwen beginnen vaak klein en breiden later uit
 • Vrouwen zijn meer gericht op samenwerking en communicatie
 • En ja, vrouwen zitten zichzelf regelmatig in de weg (en dat is helemaal niet erg…)

We doen het dus gewoon anders, maar de basis – een dienst of produkt verkopen – blijft hetzelfde. En daarmee kun je net zo hard werken en net zo rijk worden als je zelf wilt.

Het gaat vooral om een omslag in je denken over ondernemerschap. (En vertrouwen op je eigen kunnen…. maar daarover kun je meer lezen in dit artikel.)

 

Gedachten die je niet verder helpen.

Waar je mee te maken hebt zijn bovenstaande  (en nog heel veel andere) negatieve gedachten over ondernemerschap. Niet dat dat verkeerd is, we hebben ze allemaal!

 • Misschien heb/had jij wel ouders die negatief over zelfstandig ondernemers spraken, zoals “ondernemers denken nooit aan het milieu en zijn altijd uit op eigen gewin” of “het zijn grote graaiers”  of  “gewiekste mannetjes”
 • Misschien heeft een leraar wel eens tegen je gezegd dat jij “maar geen ondernemer moest worden”
 • Misschien ken je van dichtbij iemand die ondernemer is en 80 uur per week werkt

Al deze ervaringen, uitspraken en ideeën (van anderen) zijn blijven hangen bij je en bepalen nog steeds hoe jij denkt over ondernemerschap.

En dat zal je niet verder helpen.

 

Onderzoek jouw gedachten over ondernemerschap

Zou je ontzettend graag met je talenten in inkomen willen verdienen en ben je toch wel een beetje nieuwsgierig of dit mogelijk is als zelfstandig professional?

Onderzoek dan al die negatieve gedachten die je hebt hierover en maak wat tijd om onderstaande oefening te doen:

Neem een vel papier en schrijf daarop alles wat in je opkomt over ondernemerschap.

Ondernemerschap betekent voor mij: 

………………………………….

…………………………………

………………………………….

 

Als je zo’n 20 uitspraken hebt (en het zullen er nog wel veel meer zijn) bekijk je de hele lijst. Kies dan 3 uitspraken die je het meest hinderen en vraag jezelf af of dit voor jou nog steeds WAAR is.

Of dat je er misschien vanaf nu anders tegenaan mag gaan kijken. 

Er zijn talloze technieken om je te helpen deze gedachten te veranderen en/of loslaten. Lees bijvoorbeeld mijn artikel over Emotional Freedom Technique.

 

 

Zelfstandig professional

Als je die omslag in je denken over ondernemerschap weet te maken, dan merk je dat er innerlijk iets gaat verschuiven. Je neemt als het ware het heft in eigen hand.   En dan gaan er dingen veranderen voor je, geloof me.

 

 

Wat houdt jou tegen om te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap? Laat het me weten door een reactie hieronder te geven.
Ik hoor graag van je,

Xx,

 

Willemijn Lau